Colita ulcerativa: cauze, simptome, tratament

04-12-2020
de catre SAM Distribution
Colita ulcerativa: cauze, simptome, tratament

Ce este colita ulcerativa?

Colita ulcerativa este o boală care provoacă simptome foarte nespecifice și este dificil de diagnosticat. Statisticile arată că în Romania exista deja zeci de pacienți cu aceasta afectiune. Care sunt simptomele colitei ulcerative? Cum este tratată această boală?

Colita ulcerativa este o boală în care diareea poate dura cateva zile, poate provoca deshidratare semnificativă și pierderi de sânge, facand imposibila viața normală. Esența bolii este inflamația cronică a mucoasei colonului. Procesul inflamator începe în rect, se extinde la colonul sigmoid și în timp, se poate extinde la întregul intestin. Cel mai adesea, simptomele bolii apar înainte de varsta 40 de ani.

Cuprins

Colita ulcerativă: cauze
Colita ulcerativă: simptome
Colita ulcerativă: tratament

Colita ulcerativă: cauze

Cauzele colitei ulcerative, sunt încă necunoscute. Știm totuși că dezvoltarea bolii este favorizată de predispoziția genetică (de multe ori se desfășoară în familii), dieta, infecțiile intestinale și o compoziție incorectă a florei bacteriene.

Cu toate acestea, cea mai mare importanță este acordată tulburărilor sistemului imunitar. Din motive necunoscute, sistemul nostru imunitar reacționează la factori la care un organism sănătos n-ar face-o (de exemplu, bacterii nepatogene, alimente). Acest răspuns imun excesiv declanșează un proces inflamator necontrolat care duce la deteriorarea mucoasei intestinului gros, la formarea de ulcere, rigidizarea pereților cu aplatizarea pliurilor, aparitia pseudopolipilor (spre deosebire de polipii glandulari, nu sunt precanceroși).

Colita ulcerativa: simptome

Colita ulcerativă este adesea ușoară, cu perioade lungi de remisie. Uneori, simptomele revin o singură dată, de două ori pe an sau chiar o dată la câțiva ani. Uneori, însă, recidivele sunt frecvente, iar exacerbările sunt atât de severe încât este necesară spitalizarea. 

Simptomul dominant este diareea cu un amestec de sânge și mucus. Episoadele sunt deosebit de supărătoare, deoarece pacienții pot avea chiar mai mult de 20 de mișcări intestinale pe zi. Acest simptom este însoțit de: 

  • dureri abdominale,
  • pierderea poftei de mâncare.

Alte simptome sunt mai puțin frecvente:

  • febră slabă,
  • stare de oboseala accentuata
  • pierdere în greutate.

Malnutriția apare rar, deoarece majoritatea nutrienților sunt absorbiți în intestinul subțire, care nu este afectat de boală.

Consecințele colitei ulcerative sunt:

  • pierderea in greutate,
  • slăbiciune,
  • anemie datorată deficitului de fier și pierderii de sânge,
  • dureri și inflamatii articulare,
  • pietre la rinichi,
  • osteoporoză,
  • uneori modificări ale pielii (eritem nodos, dermatită ulcerativă).

O complicație gravă a bolii este distensia colonului, însoțită de febră, tulburări de conștiență și tensiune arterială scăzută. Aceasta afectiune ne amenință cu perforația intestinală, iar cancerul de colon poate fi o consecință pe termen lung.

Persoanele care suferă de colită ulcerativă (sindromul intestinului iritabil) și alte afecțiuni digestive pot utiliza probiotice ca supliment in dieta lor zilnică.

Simptomele clinice nu sunt specifice, prin urmare, se efectuează analize pentru colita ulcerativa, teste de laborator pe fecale (pentru prezența sângelui ocult, bacterii și paraziți) și sânge (VSH, CRP - Proteina C reactiva, prezența anticorpilor specifici enteritei autoimune).

Examinările cu ultrasunete și radiologice pot fi, de asemenea utile, dar colonoscopia cu biopsie este cea mai importanta in diagnosticul unei boli inflamatorii. Detectează modificările specifice bolii:

  • inflamatii,
  • eroziuni,
  • ulcere
  • polipi necanceroși. 

Colita ulcerativă: tratament

analize colita ulcerativa

Scopul tratamentului colitei ulcerative este de a obține remisiunea, de a o menține cât mai mult timp posibil și de a preveni consecințele bolii. In tratamentul colitei ulcerative sunt utilizate în principal preparate din trei grupuri:

Aminosalicilați. Acestia sunt administrati și în perioada de remisie, nu numai în perioada recidivei, deoarece prelungesc perioada de evoluție asimptomatică a colitei ulcerative. Utilizarea aminosalicilaților în doze de întreținere este un fel de chimioprevenție - protejează împotriva formării cancerului, deoarece după 20 de ani de boală crește posibilitatea unor procese neoplazice în intestinul gros afectat.

Cu toate acestea, aceste medicamente sunt prea slabe pentru exacerbări severe ale bolii. Apoi, se folosesc glucocorticosteroizi, care inhibă mai puternic procesul inflamator. Acestia sunt administrati pentru scurt timp în timpul recidivelor, deoarece au numeroase efecte secundare.

În schimb, medicamentele imunosupresoare sunt utilizate timp de câțiva ani. Acestea suprima supra-activitatea sistemului imunitar, prevenind astfel recidiva bolii.

Terapia poate fi suplimentată cu vitamine și minerale (pacientul poate avea deficiențe), acizi omega-3 (au efect antiinflamator), precum și probiotice și prebiotice care normalizează flora bacteriană intestinală.

Pentru acei pacienți care nu reușesc cu terapia standard, terapia biologică este adesea ultima soluție.

Cercetările au arătat că aceasta terapie ameliorează rapid simptomele și vindecă mucoasa intestinului gros. Tratamentul este rezervat pentru cele mai severe forme de afectiuni inflamatorii intestinale. Este o optiune excelentă pentru pacienții care nu sunt ajutați de un tratament standard deoarece ii poate salva de la colectomie, o operație prin care se elimina o parte sau tot colonul. 

Operatia este asociata cu numeroase complicații, necesitând proceduri chirurgicale repetate (abcese, inflamații, peritonită, apariția stomei, probleme de fertilitate).

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu