Lăptișorul de matcă este o substanță secretată de albine, care reprezintă hrana larvelor în curs de dezvoltare, precum și a reginei albinelor. Unele persoane folosesc lăptișorul de matcă pentru a stimula sistemul imunitar și pentru a ajuta la combaterea efectelor îmbătrânirii. De asemenea, poate preveni anumie boli, cum ar fi diabetul și chiar poate creste potenta.
Lăptișorul de matcă este alcătuit în principal din apă, zahăr, acizi grași și proteine.
Multe dintre beneficii aduse sănătatii de lăptișorului de matcă se bazează pe efectul pe care îl are regalactina asupra larvelor de albine în curs de dezvoltare. Atunci când o regină moare, albinele lucrătoare selecteaza o larvă femelă si o hrănesc cu cantități mari de lăptișor de matcă. Aceasta substanta unica, modifică ADN-ul insectei și o transformă în regină. Afirmațiile conform cărora consumul de lăptișor de matcă poate ajuta la creșterea longevității si fertilității provin din acest fapt.
Se crede că proteinele derivate din albine, împreună cu mai mulți antioxidanți și compuși antibacterieni, oferă beneficii sănătatii noastre. Printre afecțiunile pe care laptisorul de matca le tratează se numără:
Un produs similar, cu beneficii multiple asupra sanatatii, este mierea de manuka naturala.
Se spune chiar că laptisorul de matca încetinește procesul de îmbătrânire prin eliminarea radicalilor liberi sau combate infecțiile prin întărirea sistemului imunitar. De asemenea, este folosit pentru a crește rezistența și starea de bine (nu doar pentru a trata anumite afecțiuni de sănătate).
Lăptișorul de matcă poate regla glicemia, sugerează un studiu din 2016, publicat în Canadian Journal of Diabetes. Potrivit cercetării, 50 de persoane cu diabet de tip 2 au primit fie un placebo, fie 1.000 de miligrame (mg) de lăptișor de matcă de trei ori pe zi. La finalul studiului de opt săptămâni, grupul căruia i s-a administrat laptisor de matca a înregistrat o reducere semnificativă a glicemiei, în timp ce cei cărora li s-a administrat placebo au avut o ușoară creștere.
În ciuda rezultatelor pozitive, o analiză din 2019 în World Journal of Diabetes a constatat ca laptisorul de matca aduce beneficii minime.
Hipercolesterolemia (colesterol marit) este o afectiune legată de ateroscleroză (întărirea arterelor), atac de cord și accident vascular cerebral.
Într-un mic studiu publicat în Gynecological Endocrinology, 36 de femei aflate în postmenopauză cărora li s-au administrat zilnic 150 mg de lăptișor de matcă au înregistrat o creștere de 7,7% a colesterolului HDL ("bun"), precum și o scădere de 4,1% a colesterolului LDL ("rău") și o scădere de 3,1% a colesterolului total.
Rezultate similare au fost obținute într-un studiu din 2017, publicat în Pharmaceutical Biology, în care 40 de adulți cu hipercolesterolemie ușoară au primit zilnic fie un placebo, fie 350 mg de lăptișor de matcă. După trei luni, nivelurile de LDL și de colesterol total au fost reduse în grupul care a consumat laptisor de matca.
Pe de altă parte, nu s-au înregistrat modificări în ceea ce privește colesterolul HDL, trigliceridele, greutatea corporală, dimensiunea taliei sau grăsimea corporală, comparativ cu grupul placebo.
Cercetările preliminare sugerează că lăptișorul de matcă poate ajuta la reducerea simptomelor sindromului premenstrual.
Într-un studiu din 2014 publicat în Complementary Therapies in Medicine, 110 studente universitare de sex feminin cu sindrom premenstrual au primit fie 1.000 mg de lăptișor de matcă, fie un placebo. Tratamentul a început în prima zi de menstruație și a continuat pe parcursul a două cicluri menstruale.
După două cicluri, femeile din grupul care au luat laptisor de matca au observat o reducere de peste 50% a scorului simptomelor, în timp ce femeile din grupul placebo au avut o scădere mai mică de 5%.
Laptisorul de matca este în general bine tolerat atunci când este utilizat în mod corespunzător. Studiile au arătat că laptisorul poate fi administrat în doze zilnice de până la 1.000 mg timp de trei luni, fără efecte secundare.
Este bine de stiut ca laptisorul de matca poate provoca reacții alergice la unele persoane, variind de la simptome nazale ușoare până la anafilaxie care pune în pericol viața. Acest lucru poate fi ca răspuns la lăptișorul de matcă în sine sau la ingredientele pe care acesta le contine, inclusiv polenul de albine și polenul de flori.
Lăptișorul de matcă poate încetini coagularea sângelui și poate intensifica efectele anticoagulantelor, ducând la vânătăi și sângerări ușoare. Dacă consumați laptisor de matca în mod continuu, asigurați-vă că întrerupeți tratamentul cu două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală programată pentru a preveni sângerarea excesiva.
Lăptișorul de matcă poate interacționa, de asemenea, cu medicamentele antihipertensive utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale, provocând o scădere anormală a tensiunii arteriale (hipotensiune). Pentru a evita interacțiunile, anunțați medicul dacă intenționați să utilizați lăptișor de matcă.
Dacă sunteți însărcinată sau alăptați, consultați-vă cu medicul înainte de a consuma lăptișor de matcă.