Piața mierii de Manuka a explodat in ultii ani, datorită beneficiilor si proprietăților sale antibacteriene naturale. Dar ce dovezi există pentru a susține afirmațiile?
Mierea a fost folosită pentru a trata rănile încă din cele mai vechi timpuri, așa cum se detaliază într-un document datând din 1392 [1]. Se credea că ajută în lupta împotriva infecțiilor, dar odată cu apariția antibioticelor, acest lucru nu a mai prezentat interes.
Pe măsură ce ne confruntăm cu provocarea reprezentată de o rezistență tot mai mare la antibiotice la nivel mondial, oamenii de știință examinează proprietățile și potențialul terapeutic al mierii.
În acest articol, vom explora proprietățile mierii de manuka in comparatie cu alte tipuri de miere. De asemenea, analizăm dovezile disponibile pentru a evalua dacă mierea de Manuka este într-adevăr un superaliment. In magazinul Produse Naturiste Sam avem miere de manuka originala la cel mai bun pret!
Frunzele arborelui Manuka, cunoscut și sub numele de arbore de ceai, sunt cunoscute de secole printre triburile indigene din Noua Zeelandă și sudul Australiei pentru puterile lor vindecătoare.
Albinele care colectează nectarul de la acest copac produc mierea de Manuka cu proprietăți vindecătoare.
Toată mierea are proprietăți antimicrobiene, dar mierea de Manuka conține și peroxid de non-hidrogen, ceea ce îi conferă o putere antibacteriană și mai mare.
Unele studii au descoperit că mierea de Manuka poate contribui, la stimularea producției de factori de creștere de care au nevoie celulele albe din sânge pentru a lupta împotriva infecțiilor și pentru a vindeca țesuturile.
Mierea de Manuka conține o serie de substanțe chimice naturale care o fac diferită:
Mierea de calitate medicală, este folosită de medici pentru ingrijirea rănilor deoarece poate ajuta la vindecarea mai rapida a acestora.
Este foarte eficiienta, deoarece mierea de Manuka are proprietăți antibacteriene și cicatrizante.
Un studiu Cochrane a analizat toate dovezile disponibile pentru a susține utilizarea mierii în îngrijirea rănilor. Publicat în 2015, studiul a afirmat că diferențele dintre tipurile de răni, au făcut imposibilă formularea unor concluzii cu privire la efectele mierii asupra vindecării.
Studiul a găsit dovezi solide că mierea vindecă arsurile mici cu aproximativ 4-5 zile mai repede decât pansamentele convenționale. De asemenea, există dovezi care indică faptul că mierea este mai eficientă decât antisepticele și compresele sterile pentru vindecarea rănilor chirurgicale infectate.
Un alt studiu [3] a concluzionat că mierea are proprietăți de vindecare rapidă a rănilor produse de diabet.
Deși unele cercetări arată că mierea poate ajuta la ameliorarea anumitor afecțiuni, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma beneficiile mierii pentru:
Antibioticele sunt folosite pentru a preveni și trata infecțiile bacteriene în întreaga lume. Cu toate acestea, bacteriile tratate cu medicamente s-au adaptat și au devenit rezistente.
Această rezistență se manifestă în prezent în întreaga lume, iar un număr tot mai mare de infecții devin din ce în ce mai greu de tratat. Acest lucru duce la perioade de spitalizare mai lungi, costuri medicale mai mari și în cele din urmă, la mai multe decese.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a catalogat rezistența la antibiotice ca fiind una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății [4], securității alimentare și dezvoltării globale.
Proprietățile antibacteriene naturale ale mierii pot fi utile în această luptă. În laborator, s-a demonstrat că mierea de Manuka este capabilă să inhibe aproximativ 60 de specii de bacterii [5]. Printre acestea se numără Escherichia coli (E. coli) și salmonela.
Unele studii au arătat că mierea de Manuka poate lupta împotriva așa-numitelor superbacterii care au devenit rezistente la antibiotice. Printre acestea se numără stafilococul auriu și pseudomonas aeruginosa.
Aceste studii se află încă la început. S-au realizat teste mici, efectuate în laborator, care au combinat mierea de Manuka de calitate medicală cu antibiotice.
Mai este încă mult de lucru înainte ca oamenii de știință să poată ajunge la o concluzie.
Există multe alte beneficii ale mierii de Manuka pentru sănătate. Acestea includ:
Mierea de calitate medicală folosită pentru pansarea rănilor este foarte diferită de cea vândută în magazine.
Mierea de calitate medicală este sterilizată, cu toate impuritățile îndepărtate si gata sa fie aplicata pe rana. Rănile și infecțiile ar trebui să fie întotdeauna tratate de un medic specialist.
Mierea de Manuka cumpărată din magazin poate fi folosită în același mod ca orice altă miere: pe pâine prăjită, cu ovaz sau pentru a îndulci băuturile.
Mierea este de obicei în jur de 80% zahăr [6], furnizat în principal de glucoză, fructoză și zaharoză, așa că se recomandă un consum moderat. Acest lucru este valabil mai ales dacă aveți diabet.
Din cauza cererii crescute de miere de Manuka, aceasta este mai scupa decat mierea normala, așa că este important să vă asigurați că știți ce cumparati.
Atunci când cumpărați miere de Manuka din magazin, căutați marcajul Unique Manuka Factor (UMF) sau MGO. Aceasta înseamnă că mierea a fost produsă de unul dintre cei peste 100 de apicultori, producători și exportatori autorizați de Asociația Mierii UMF.
Numărul afișat lângă marca UMF reprezintă cantitatea de markeri cheie Manuka, leptosperină, DHA și MGO. Consumatorii sunt sfătuiți să aleagă UMF 10+ și peste.