Clisma: ce este si cum se face o clisma acasa?

09-11-2020
de catre SAM Distribution
Clisma: ce este si cum se face o clisma acasa?

Clisma este definita ca o procedură care curăță intestinul de resturi alimentare nedigerate, bacterii, paraziți etc. Această metodă, cunoscută din antichitate, poate fi realizată acasa folosind echipamente simple precum un irigator. Cu toate acestea, nu toată lumea se poate bucura de beneficiile clismei. Va recomandam sa consultați medicul înainte de a face o clisma acasa.

Cuprins

1. Ce este clisma?
2. Cum se face clisma acasa?
       2.1. Cum se face o clisma evacuatoare?
3. De ce este nevoie pentru a face o clismă?
4. Tipuri de clisma - cu ce poti face clisma acasa?
5. Clisma contraindicatii

Ce este clisma?

Clisma este o procedură simplă care constă în introducerea apei calde în rect folosind un irigator sau o para de cauciuc pentru eliminarea resturilor alimentare reziduale, paraziți, ciuperci, bacterii, resturi de celule moarte etc.

A fost folosita din cele mai vechi timpuri, atât în ​​China antică și Egipt, cât și în America de Sud.

Spală colonul cu un lichid (care poate fi apa de la robinet amestecată cu cafea sau ierburi precum musetelul etc.).

Infuzia rectală, cunoscută și sub numele de clismă, se efectuează în caz de constipație, pentru detoxifiere, înainte de naștere sau pentru slabit, etc. Potrivit celor care indragesc aceasta metoda de purificare, clisma, îmbunătățește imunitatea și starea pielii, eliberează energie, reglează activitatea altor organe și curăță sângele.

Cu toate acestea, înainte de efectuarea clismei, cel mai bine este să consultați un medic pentru a discuta despre beneficiile utilizării acestei metode. Dacă medicul consideră că această procedură este adecvată, va va explica modul in care trebuie sa procedati sau va recomanda o clinică specializată.

Cum se face clisma acasa?

Pentru clisma acasa, trebuie aplicate anumite reguli.

Temperatura apei utilizate pentru procedură, trebui să fie în jurul temperaturii corpului unei persoane sănătoase (în jur de 36-37 grade Celsius). Utilizarea apei prea calde poate deteriora membrana rectală. 

O altă regulă este cantitatea de lichid necesară procedurii - o jumătate de litru este suficientă, mai ales atunci când faceti clisma pentru prima dată. Cantitatea maximă este de 1 - 1,5 litri de apă pe parcursul unei proceduri.

Următoarea regulă importanta este reprezentata de confortul efectuării procedurii. Cel mai bine este să efectuati clisma în baie pe un prosop, plasat anterior pe podea. Va fi mai ușor să curățați, dacă vor există scurgeri de lichid din anus.  

O regulă foarte importantă este siguranța procedurii. Dacă aveți simptome în timpul sau după o clismă, cum ar fi vărsături, dureri abdominale sau crampe consultați medicul.

Cel mai bine este să faceți o clismă evacuatorie fie dimineața devreme fie seara, în jurul orei 20 - 21. 

tipuri de aparate pentru clisma

Cum se face o clisma evacuatoare? 

Mai întâi, turnați lichidul pregătit anterior, strecurat și răcit la temperatura corespunzătoare. Apoi, asezati-va pe partea stângă, astfel încât lichidul să poată intra mai ușor în intestinul gros.

Introduceti canula rectală în anus (pentru ca procedura să fie cât mai puțin invazivă posibil, lubrifiați vârful și anusul cu crema). Apoi, deșurubați încet „robinetul” irigatorului, dozând viteza fluxului de fluid în colon. Când s-a scurs tot lichidul, retrageti canula rectala din anus.

Acum ar trebui să vă întindeți pe spate, masându-vă burta cu mișcări circulare în sensul acelor de ceasornic. După câteva minute, ar trebui să existe o mișcare intestinală.

Lichidul eliminat poate avea un miros neplăcut. După efectuarea clismei, ar trebui să luați un probiotic, care sa va ajute la reconstrucția florei intestinale.

De ce este nevoie pentru a face o clismă?

Pentru a face o clisma acasa, în primul rând, aveți nevoie de un aparat clisma (dispozitiv pentru clisma), care poate fi achiziționat din magazinul nostru sau de la orice farmacie.

Infuzorul trebuie să fie format dintr-un recipient special (in principal cauciuc), un tub și o canulă rectală (vârful clismei).

Urmatorul pas il reprezinta introducerea lichidului in aparatul de clisma. Lichidul din interior poate conține un amestec de apă (de preferat sa nu fie clisma cu apa de la robinet) si suc de lămâie, cafea, miere, sare, ierburi, ceaiuri din plante (ceai de musetel) etc.

De asemenea pot fi utilizate si diverse medicamente pentru clisma, recomandate de medicul dumneavoastra.

Clisma doare?

De regulă, este o procedură nedureroasă, deși pacientul poate resimți un anumit disconfort. Senzațiile neplăcute în timpul efectuării unei clisme sunt cel mai adesea asociate cu rușinea.

Prin urmare, este important să o faceți într-un cadru intim. Durerea poate apărea dacă persoana are hemoroizi.

Tipuri de clisma - cu ce poti face clisma acasa?

clisma acasa

Exista mai multe timpuri de clisma, care se disting in functie de solutia pe care o poti utiliza:

Clisma cu cafea - datorită conținutului de cofeină, împiedică absorbirea toxinelor înapoi în sânge. Pe măsură ce cafeaua se deplasează prin intestin către ficat, aceasta dilată caile biliare, permițând ficatului să elimine eficient toxinele. Clisma cu cafea este un tip popular de tratament și se prepară prin adăugarea a aproximativ 3 linguri de cafea la aproximativ 1 litru de apă clocotită. Se fierbe amestecul timp de 10-15 minute. Nu uitați să strecurați și să răciți lichidul înainte de a fi introdus in irigatorul sau dispozitivul pentru clisma ales de dumneavaostra.

Clisma cu lamaie - datorita aciditatii lamaiei, aceasta clismă reglează nivelul pH-ului intestinelor. În plus, stimulează buna funcționarea a florei bacteriene intestinale, care la randul ei intareste sistemul imunitar să lupte împotriva microbilor. 

Clisma cu musetel - aceasta planta are un efect calmant, adică calmează și reduce frecvența crampelor abdominale. De asemenea, clisma cu ceai de musetel este foarte des utilizata în inflamația intestinului gros.

Clisma salina - va poate ajuta să restabiliți sanatatea colonul. Acest tip de clisma se efectuează în spitale înaintea unei proceduri de diagnostic, cum ar fi colonoscopia sau înaintea unei operații.

Clisma contraindicatii

Pe langa multipele beneficii, clisma are si contraindicatii:

  • pentru inimă și rinichi;
  • pentru colita ulcerativă;
  • hemoroizi;
  • persoanele care suferă de greață, vărsături și dureri de stomac;
  • după proceduri și operații intestinale;
  • pentru femeile însărcinate sau care alăptează.

Multe persoane ne intreaba unde gasesc irigator pentru clisma? Dacă doriți să achizitionati un aparat clisma, o puteti face de aici
Vă mulțumim că ați citit articolul nostru despre clisma.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu